poky.ro : intro

Stateam intr-o zi pe un site de torrente… Ma uitam ce mai este nou de download-at, ce se mai poate downloada interesant, poate ceva filme, poate ceva muzica. Ideea e alta, intimplator am dat peste o arhiva destul de mare cu diferite articole in format TXT. Desigur, ca orice om strangator la casa lui, am pus repede la download.

Articolele gasite acolo erau interesante, am citit vreo cateva din curiozitate.

Dupa ce le-am “rasfoit” cat de cat, mi-a venit ideea sa le pun pe net, un loc unde sa aiba toti acces la ele si intr-un final am un proiect ce poate strange trafic datorita continutului.

Si asa, aici se incepe proiectu.

El a fost dezvoltat incremental ( pe pasi mici ), sub forma: problema -> solutie, problema -> solutie

Problema : cum public rapid un articol pe net?

Solutie : o platforma de blog, WordPress ca e free ( si putin experienta prin el ). Am instalat frumos wordpress-ul aici, setat thema, ceva informatii esentiale, pluginul akismet ( antispam pentru commenturi ) si All in One SEO Pack. Si atat, dupa asta am inceput copy+paste si postarea primelor posturi, dupa care puneam categoria, tag-urile ( ceea ce ma obliga sa citesc cam toate articolele care le postam ). Ce e drept, a durat ceva timp pana cand mi-am pus a 2-a problema :

Problema : cum fac sa nu mai fiu nevoit sa citesc toate articolele, si astfel sa maresc viteza cu care fac copy+paste la articole pe blog?

Solutie : Aceasta problema era mai grava pentru tag-uri. Asa ca am inceput sa caut sa vad ce pluginuri sunt pentru setarea automata a tag-urilor. Am gasit un proiect de la yahoo care cica iti tag-uia automat textul si respectiv 1000 de pluginuri pentru wordpress care iti facea legatura dintre blogul tau si serviciul yahoolui. Din pacate, nu stiu de ce, cam nu lucra serviciul ala la mine, poate trebuia sa fac ceva ce trebuia sa stiu sa fac… dar intr-un final nu lucra la mine. Am cautat in continuare. Intru-un final am gasit un plugin TagPiG, un serviciu care integra si utilizarea serviciului de la yahoo, dar si au ei un serviciu propriu de tag-uire a articolelor. Pana la urma am vazut ca asta merge. Are si niste setari interesante. Acum el se ocupa de tag-uirea articolelor, iar eu incepusem sa fac copy+paste la articole mult mai rapid. Si daca totusi tag-uirea se face automat, am renuntat la punerea articolelor in diferite categorii. Doar tag-uri.

PS: N-am zis de ce tag-uirea articolelor este atat de importanta. Ideea esta ca pluginul All in One Seo Pack pune si tag-urile articolului in meta keywords = ceea ce da bine in fata crawlerilor motoarelor de cautare.

Pana aici a fost partea curata a proiectului… care insemna sa nu te murdaresti prea mult pe maine… in continuare incepe hardcore-le… si daca nu te-ai plictisit sa citesti pana aici… de aici ai nevoie de cunostinte de programare PHP/MySQL cel putin.

Problema : Din cat stau pe internet, intr-o zi citeam pe niste blog-uri, propabil despre black seo, si acolo am dat de o idee interesanta, precum ca daca ai un blog poti sa dezactivezi akismet-ul ( blog antispam ) si astfel cu ajutorul spammerilor va creste continutu de informatii dat… cel putin crawlerilor. Teoretic e un mecanizm de generare a continutului multumita spammerilor ( totusi sunt si ei buni la ceva ). Problema consta in urmatoarele: vreau ca spammerii sa imi dea doar text in commentarii, nu vreau link-urile lor.

Solutia: consta in dezvoltarea unui plugin personalizat (am cautat vreo 10 pagini de pluginuri si nam gasit nimica). Poti sa manipulezi comportamentul wordpress-ului prin setarea anumitor hook-uri : filtre sau actiuni. Firul logic atunci cand cineva scrie un comment nou este : scrie pe pagina commentu -> submit cu POST catre wordpress -> wordpress ruleaza toate hookurile ( inclusiv cel ce imi trebuie mie ) -> salveaza commentul in baza de date.

Pentru a prelucra commentul inainte de a fi salvat in baza de date, setez filtrul preprocess_comment :

add_filter( 'preprocess_comment', 'clean_comment_post', 10, 1 );

#1 parametrul este numele hookului de tip filtru la care ma agat, al 2-lea parametru numele functii care va prelucra informatiile atunci cand va fi declansat, al 3-lea si al 4-lea sunt valorile default : prioritatea filtrului si numarul de argumente ce accepta functia mea clean_comment_post.

Acum sa incep cu functia magica care curata continutul comment-ului. Cred ca o listez aici dupa care o commentez.

function clean_comment_post( $incoming_comment )
{
    //nu URL for author of comment
    $incoming_comment['comment_author_url'] = '';

    //get only text from comment, without links
    $dom = new DOMDocument('1.0', 'UTF-8');    
    $dom->loadHTML( '<html><head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"/></head><body>'.
        $incoming_comment['comment_content'].
        '</body></html>' );
       
    $text = (string)$dom->getElementsByTagName( 'body' )->item( 0 )->nodeValue;
    if ( strlen( $text ) == 0 ) {
        $text = "no comment";
    }
    $incoming_comment['comment_content'] = $text;
   
    return( $incoming_comment );
}

Functia ia un singur parametru $incoming_comment, care este de tip array/hash, si arata in felul urmator ( print_r ) :

Array
(
    [comment_post_ID] => 474
    [comment_author] => Debt Settlement
    [comment_author_email] => ajolkaaa2@wop.ro
    [comment_author_url] => http://www.reliefinn.com
    [comment_content] => Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.
    [comment_type] =>
    [comment_parent] => 0
    [user_ID] => 0
)

La linia a 4-a sterg comment_author_url. Dupa asta incep sa scot textul din continutu commentului cu ajutorul lui DOM. La linia a 7 creez un obiect nou tip DOMDocument encodat utf-8 (la mine baza de date e utf-8 si wordpressu setat sa utilizeze utf-8). Liniile 8-10 : incarc obiectul dom cu o pagina html creata chiar acolo si cu continutul lui body = continutul commentului meu (aceasta da posibilitatea sa fie bine interpretat encoding-ul comentariului si sa nu ai caractere stranii prin comentariu). La linia a 12, caut nodul dom cu tagname = “body” si iau valoarea lui ( nodeValue ), apoi fac cast la string si in rezultat avem in $text doar textul commentului.
La linia 16 setez deja noul continut al commentului in ‘comment_content’ si in final returnez noul array/hash modificat pentru prelucrari ulterioare de catre wordpress si in final salvarea lui in baza de date.

Dupa ce am activat plugin-ul meu, peste o perioada am observat ca totusi exista un caz in care exista linkuri in commentarii. Am cautat in baza de date si textul era curat. Am cautat pe net si se pare ca wordpressul are un SUPER feature precum ca iti face url-urile ca linkuri si atunci am zis ca… “n-am nevoie de asa feature”:

remove_filter('comment_text', 'make_clickable', 9);

In prezent, pe langa alti spammeri, am unul foarte productiv si mi-a commentat foarte mult la postul asta, iar eu doar pot sa ii multumesc :) .

Datorita faptului ca acest post devine prea lung, eu am sa inchei aici, desi mai am o problema si chiar e mai interesanta decat ultima de aici, dar… scriu in postul viitor.

atat.